Interzorg afasiekoor nu voor iedereen

Al acht jaar kent Interzorg een afasiekoor voor cliënten van locatie Anholt die moeite hebben met taal. Hoeveel moeite het spreken ook kost, zingen lukt vaak wel. Zingen verbetert het taalgebruik en de ademhaling en het vergroot het zelfvertrouwen in het eigen stemgeluid. Voldoende reden om het koor ook open te stellen voor mensen die geen cliënt zijn bij Interzorg. Dit meldt Interzorg.

Het koor wordt begeleid door muziekspecialist Willem Fledderus en logopediste Sandra Koornstra-Oosterhof en enkele enthousiaste en bekwame vrijwilligers. Willem Fledderus: “Goed kunnen zingen is niet belangrijk. Maar affiniteit met ritme, muziek en zang wel. Het gaat om plezier maken met elkaar. Als het zingen niet lukt, kunnen mensen ook neuriën.” Het koor bestaat uit twaalf personen.

Afasie is een taalstoornis vanwege een hersenbeschadiging, als gevolg van bijvoorbeeld een beroerte of een ongeluk. Hierbij kunnen verschillende taalproblemen optreden, zoals het verwisselen van klanken, taalbegripsproblemen of woordvindingsmoeilijkheden. Door te zingen kan het spreken vaak makkelijker op gang komen. In Nederland hebben ongeveer dertigduizend mensen afasie, in de meeste gevallen als gevolg van een beroerte. Het type en de ernst van de afasie variëren sterk

Iedereen kan zich aanmelden voor het afasiekoor. De kosten zijn een tientje per keer, inclusief een kopje koffie of thee. In veel gevallen worden deze kosten vergoed door de zorgverzekeraar. Geïnteresseerden kunnen voor meer informatie of om zich aan te melden, contact opnemen met Willem Fledderus of Sandra Koornstra, via w.fledderus@interzorg.nl of s.koornstra-oosterhof@interzorg.nl. Het afasiekoor komt elke dinsdagochtend samen, van 10.30 tot 12.00 uur in Anholt in het centrum van Assen.

Door: Redactie Nationale Zorggids