Huisartsen Valthermond raken apotheek kwijt

De huisartsenpraktijken van Valthermond en 2e Exloërmond gaan hun apotheek kwijtraken. De artsen uit de lintdorpen hebben hun apotheek overgedragen aan Erica. Voor de patiënten zal er niks veranderen. Dit meldt het Dagblad van het Noorden.

De medewerkers van de apotheek behouden eveneens hun baan, en verhuizen mee naar Erica. Dit betekent ook dat er aan kennis over de patiënten niets verloren zal gaan. De afgelopen zomer vond er een strijd plaats om de apotheekvoorziening in de regio. Volgens de Geneesmiddelenwet mag een openbare apotheek een verzoek indienen bij het ministerie om de vergunning van naburige huisartsapotheek in te trekken, indien de eerste potentiële patiënt van de apotheekhoudende huisarts minder dan 4,5 kilometer van de praktijk woont.

Om die reden zijn de huisartsenapotheken van De Vijlder en Scherpenisse overgenomen door Erica. Jan Scherpenisse: “Destijds ben ik uit de stad vertrokken om deze goed ingerichte praktijk op het platteland over te nemen. Daar heb ik een goodwill-som voor moeten betalen. Daarnaast heb ik investeringen moeten doen. In kwaliteit en het volgen van cursussen en trainingen. Sindskort voldoe ik aan alle criteria om het ISO-certificaat te mogen voeren. Zuur dat het nu voorbij is, maar dat is het ondernemersrisico.”

Scherpenisse denkt dat het streven is om qua service en kwaliteit een stap vooruit te zetten. Mensen kunnen straks zelf bepalen wanneer ze hun medicatie komen ophalen. Voor oudere en minder mobiele patiënten wordt tevens de bezorgservice uitgebreid. Tot slot zijn alle patiënten vrij om te kiezen naar welke apotheek ze gaan voor hun medicijnen.

Door: Redactie Nationale Zorggids