Roep om AED-vrijwilligers in Drenthe

Het wil in Drenthe nog niet lukken om het aantal AED-burgerhulpverleners flink te laten toenemen. Het aantal dat uitstroomt blijft vooralsnog even groot als de instroom. Dit meldt het Dagblad van het Noorden. 

Dit laat Roelof Schoonbeek, directeur van HartslagNu, weten. Deze organisatie regelt de registratie van de burgerhulpverleners en alarmeert hen wanneer er in de buurt een hartstilstand plaats vindt. Momenteel zijn er in Drenthe zo’n zevenduizend gecertificeerde burgerhulpverleners, terwijl Schoonbeek zich vijf jaar geleden had voorgenomen om de vijfentwintigduizend te halen. “We zijn nog steeds druk bezig mensen gecertificeerd te krijgen. Dat lukt ook – er is veel nieuwe aanwas – maar ze stromen er aan de onderkant net zo hard weer uit.”

Deze uitstroomt komt met name omdat mensen de tweejaarlijkse, verplichte herhalingslessen niet volgen. Dit kan komen omdat mensen niet dertig euro willen betalen voor een herhalingsles, omdat ze het vergeten of omdat ze de noodzaak ervan niet voelen, omdat er in veel dorpen simpelweg niks gebeurt. HartslagNu benadert mensen persoonlijk als het tijd is voor een opfriscursus. “Het gebeurt ook dat mensen een nieuw nummer of e-mailadres hebben waardoor wij geen contact meer met ze kunnen leggen. Soms zijn ze wel gecertificeerd, maar vergeten ze zichzelf weer aan te melden. Dan raak je uit ons systeem en ben je ook niet meer oproepbaar.”

HartslagNu gaat binnenkort in samenwerking met Hartveilig Drenthe weer campagne voeren. “We willen mensen vooral duidelijk maken dat het belangrijk is je certificaat te onderhouden.”

Door: Redactie Nationale Zorggids