Drenthe over het algemeen tevreden over huisartsenpost

Inwoners uit Drenthe zijn over het algemeen vrij tevreden over de huisartsenposten in de buurt. Dat blijkt uit een enquête van de regionale omroepen en de NOS. Het grootste deel van de ruim 1.100 respondenten gaf aan dat huisartsen goed luisteren en goede hulp bieden aan patiënten. Dit meldt RTV Drenthe. 

Verder werd aangegeven dat er gemiddeld een halfuur gewacht moet worden, maar dit wordt niet als problematisch ervaren. Wel krijgen sommige patiënten soms voorrang zonder uitleg, wat voor verwarring kan zorgen. Daarnaast geven bijna alle respondenten aan dat ze tussentijds niet op de hoogte worden gehouden over de verwachte wachttijd en vinden ze het vervelend dat ze niet weten hoe lang ze moeten wachten.

Hoewel de respondenten voor een groot deel positief zijn, is er ook kritiek te ontdekken. Zo wordt het niet op prijs gesteld dat patiënten eerst moeten bellen met een assistent, voor ze naar de post mogen komen. Dit kan leiden tot twee problemen. Allereerst kan een patiënt niet altijd zijn verhaal telefonisch uitleggen, en ten tweede worden de hulpzoekenden niet altijd vriendelijk te woord gestaan. Een op de vier vindt dat de assistent aan de telefoon onvriendelijk, argwanend of afhoudend klinkt.

In de enquête werd gevraagd naar ervaringen van een bezoek aan de huisarts in de buurt. Bezoekers van de sites van de regionale oproepen konden op de desbetreffende websites een vragenlijst invullen. In totaal hebben ruim 15.000 Nederlanders dit gedaan, waarvan het grootste gedeelte het afgelopen jaar daadwerkelijk een huisarts heeft bezocht.

Door: Redactie Nationale Zorggids