Zachte kussens in hartvorm voor borstkankerpatiënten

Borstkankerpatiënten die aan hun borst zijn geopereerd, krijgen voortaan een zacht hartkussen aangeboden. Deze zogenoemde heart pillow verlicht de pijn na het verwijderen van de okselklieren of de borst. Het Mammacentrum van Treant Zorggroep kan patiënten dit zachte gebaar geven dankzij een gift van Stichting Roparun. Dit meldt de Treant Zorggroep.

De heart pillow past precies in de okselholte en geeft ondersteuning na een borstkankeroperatie. “De hartvorm en het zachte materiaal zorgen voor een prettige houding en minder pijn”, legt oncologisch chirurg Léonie Smit uit. “Zo wordt de pijn in de oksel verlicht die veroorzaakt kan worden door de operatiewond. Ook worden zwellingen en stuwingen of spanning in de schouder met het dragen van het kussen verlicht en wordt het litteken beschermd. Het hart kan ook ondersteuning bieden bij het slapen en tijdens het autorijden.”

Het Mammacentrum heeft voor deze heart pillows een gift ontvangen van de Stichting Roparun. “We zijn hier heel erg blij mee! Met de heart pillows willen we onze patiënten een figuurlijk hart onder de riem steken en hun letterlijk verlichting bieden”, vertelt Barbara Teufl, verpleegkundig consulent oncologie. Een afvaardiging van de Drenthe Runners kwam namens de Stichting Roparun het eerste hartkussen officieel overhandigen. “Wij zijn als team weer erg blij om hieraan een bijdrage te kunnen leveren,” zegt Arnold Heerts, teamcaptain van de Drenthe Runners.

De Roparun is een estafetteloop van meer dan 500 kilometer van Parijs en Hamburg naar Rotterdam waarbij mensen, in teamverband, een sportieve prestatie leveren om op die manier geld op te halen voor mensen met kanker.

Door: Redactie Nationale Zorggids