Normal_ziekenhuis__ziekenhuisbed__bedden

In Stadskanaal is gisteren na zeven jaar onderhandelen een hospice geopend. Bij die opening werd ook de naam bekendgemaakt: het Tineke Breiderhuis. Het hospice is daarmee vernoemd naar een van de initiatiefneemsters. Dat meldt Dagblad van het Noorden.

Voordat het Tineke Breiderhuis geopend kon worden, is er jarenlang gepraat en gezocht naar het nodige geld en een pand. De eerste plannen voor een hospice in Stadskanaal werden in 2010 gemaakt door Tineke Breider, samen met Lieneke Meijer.

Breider heeft ervoor gezorgd dat er vervolgens vrijwilligers en metgezellen zijn gevonden. Samen richtten ze een stichting op die geld bij elkaar probeerde te halen. Breider overleed echter onverwacht in 2015. Medebestuurders gingen door met het realiseren van een hospice. Uiteindelijk werd er genoeg geld ingezameld en werd er een pand gevonden. Het hospice is nu gedeeltelijk gevestigd in het pand van Lentis.

Chantal Holtkamp, landelijk directeur van de Stichting Vrijwilligers Palliatieve Terminale Zorg (VPTZ), mocht de opening verrichten. Familieleden van Tineke Breider onthulden het gevelbord met de naam Tineke Breiderhuis. Sstichtingsvoorzitter Roelof Kuik zegt enorm blij te zijn dat deze voorziening er eindelijk is in Stadskanaal.

In het hospice is plek voor drie gasten. De komende weken worden de drie bedden neergezet en ook de medische en andere apparatuur worden op hun plek gezet. Vanaf 18 december kunnen zieke mensen ook echt worden opgevangen en geholpen in het hospice. Verpleegkundigen en vrijwilligers zetten zich hiervoor in.

Door: Redactie Nationale Zorggids