Ziekenhuis Assen scoort goed in financiële stresstest

Het Wilhelmina Ziekenhuis Assen (WZA) is het op één na financieel gezondste ziekenhuis van Nederland. Dit is de conclusie van BDO Accountants op basis van zijn jaarlijkse Benchmark Ziekenhuizen. Dit meldt het Dagblad van het Noorden.

Het accountantbureau vergelijk de jaarrekeningen van de algemene ziekenhuizen over het jaar 2016. Op de financiële stresstest eindigde het WZA op de tweede plek, achter het Laurentius Ziekenhuis in Roermond. De Treant Zorggroep eindigde in het onderzoek juist bijna onderaan.

Het BDO constateert dat kleine ziekenhuizen bezig zijn met een financiële inhaalslag. Ook al draaien grote ziekenhuizen meer omzet, hun winsten nemen af. Het BDO vindt het zorgelijk dat een ziekenhuis zoals Treant al enkele jaren in de onderste regionen ronddobbert. De zorgen vloeien voort uit het feit dat het regeerakkoord zal zorgen voor nog meer financiële druk op ziekenhuizen: er wordt immers bijna twee miljard bezuinigd op de curatieve zorg.

Het WZA is eveneens blij met een ander vergelijkingsonderzoek onder ziekenhuizen, waaruit bleek dat patiënten de zorg in kleinere ziekenhuizen beter waarderen dan in grotere, gefuseerde ziekenhuizen. IG&H Consulting & Interim onderzocht de tachtigduizend ziekenhuiswaarderingen op Zorgkaart Nederland, en concludeerde dat alle ziekenhuizen vrij hoog scoren. Echter scoren de kleinere ziekenhuizen net iets beter. “Dat weten wij al járen”, twitterde de afdeling voorlichting van het Wilhelmina.

Door: Redactie Nationale Zorggids