Opnieuw roze lintje borstkankerzorg WZA

Het Wilhelmina Ziekenhuis Assen (WZA) voldoet aan de aangescherpte eisen van de Monitor Borstkankerzorg. Daarom heeft het ziekenhuis op 6 juli wederom het Roze Lintje van de Borstkankervereniging Nederland (BVN) gekregen. Dit meldt het Wilhelmina Ziekenhuis Assen.  

Al jaren ontvangt het WZA van de Borstkankervereniging Nederland het roze lintje vanwege de goede kwaliteit van borstkankerzorg. Ook dit jaar is het WZA beloond met het roze lintje, zo werd begin juli 2017 bekend. Daarmee voldoet het WZA ook in 2017 aan de criteria van de BVN. Ziekenhuizen die voldoen aan alle vijf verplichte criteria en aan minstens zes van de acht overige criteria worden beloond met een roze lintje. Zo moet een ziekenhuis minstens honderd patiënten per jaar behandelen; in het WZA ligt dit aantal rond de honderdvijftig. Minimaal negentig procent van de patiënten moet zowel pre- als postoperatief worden besproken door een multidisciplinair samengesteld borstkankerteam; in het WZA gebeurt dit bij alle patiënten.

Aansluitend op het criterium van de Monitor Borstkankerzorg over de wachttijd tot de diagnose, heeft het WZA ingezet op eendagsdiagnostiek. Dit houdt in dat alle onderzoeken in principe op één dag plaatsvinden. Voordeel hiervan is dat patiënten bij wie geen borstkanker is geconstateerd dit op dezelfde dag te horen krijgen. Bij patiënten waarbij wél verdenking is op borstkanker, wordt nader weefselonderzoek gedaan. Hoewel weefselonderzoek iets meer tijd in beslag neemt dan celonderzoek, kiest het mammateam van het WZA hier bewust voor omdat de kwaliteit daarvan beter is. Voorheen was de uitslag van dit onderzoek binnen vijf werkdagen bekend, tegenwoordig lukt dit binnen twee werkdagen.

Door: Redactie Nationale Zorggids