WZA scoort goed in Elsevier-onderzoek 2016

Ook het tijdschrift Elsevier komt deze maand traditiegetrouw met zijn jaarlijkse onderzoek naar de kwaliteit van ziekenhuizen. Het WZA scoort net als vorig jaar drie van de vier 'bollen' als eindoordeel. Dit meldt het Wilhelmina Ziekenhuis Assen.

Het eindoordeel van het tijdschrift is opgebouwd uit twee pijlers: patiëntgerichtheid en medische zorg. Verder is gekeken naar het sterftecijfer en de financiële stabiliteit van de ziekenhuizen. Het WZA behaalt op het onderdeel medische zorg drie van de vier bollen. Dat betekent dat het WZA goed scoort als het gaat om de veiligheid van de medische zorg: maatregelen die een ziekenhuis systematisch treft om risico’s voor de patiënt en fouten te vermijden. Ten tweede gaat het om effectiviteit van de medische zorg: nauwkeurig en juist, gebaseerd op wetenschappelijke kennis. Ook op het onderdeel patiëntgerichtheid behaalt het WZA drie van de vier bollen. Dat laat zien dat het WZA goede dienstverlening, informatie en voorlichting biedt aan zijn patiënten. Acceptabele wachttijden horen hier ook bij.

Voor de beoordeling heeft Elsevier een selectie gemaakt uit de prestatie-indicatoren die de Inspectie voor de Gezondheidszorg hanteert. Uit bijna 1.800 beschikbare indicatoren heeft het tijdschrift er zo’n 800 geselecteerd. Veel indicatoren gaan over zorgvuldige administratie en registratie, over personele bezetting en het toepassen van protocollen en richtlijnen. Het eindoordeel van het onderzoek geeft aan hoe het ziekenhuis presteert ten opzichte van het gemiddelde van alle ziekenhuizen. Het gaat dus niet om een absoluut waardeoordeel over de kwaliteit. Het onderzoek werd dit jaar voor de zesde keer uitgevoerd door Elsevier met ondersteuning van onderzoeksbureau SiRM.

Door: Redactie Nationale Zorggids