Kalibratieweek voor Drentse en Friese ambulances

Zoals ieder jaar ondergaan alle ambulances van UMCG Ambulancezorg in de tweede week van november een kalibratie. Door middel van vele grondige checks en updates wordt ervoor gezorgd dat ambulancemedewerkers altijd beschikken over een voertuig en uitrusting dat volledig naar behoren functioneert. Dit meldt Het Gezinsblad. 

De kalibratie vindt plaats vlakbij het stafbureau in Tynaarlo. De voertuigen worden volgens een lopende band systeem uitvoerig gecontroleerd door onder andere de leveranciers van medische apparatuur. Alle onderdelen die tekenen van slijtage vertonen, worden vervangen. Tevens worden alle voertuigen gecontroleerd op nog onbekende schades en of ze er goed verzorgd uitzien.

De ICT afdeling buigt zich over de software en hardware (zoals navigatie en tablet) in de ambulances. Dit jaar worden de ambulances bijvoorbeeld uitgerust met een nieuwe tablet, welke een verlicht toetsenbord heeft. Daarnaast krijgen ze een apparaat om troponine te bepalen. Hiermee kan een ambulanceverpleegkundige bepalen of een patiënt met pijn op de borst een hartinfarct heeft.

Tot slot worden de sirenes van de ambulances gecontroleerd. De sirenes verliezen ieder jaar enkele decibellen aan volume, en aan de hand van een geijkte decibelmeter worden de geluidsniveaus aangepast. De kalibratieweek vindt plaats in nauwe samenwerking met de Meldkamer Noord Nederland, zodat de beschikbaarheid van ambulances in de provincies Drenthe en Friesland niet in het gedrang komt.

Door: Redactie Nationale Zorggids