Normal_gluten

Het Wilhelmina Ziekenhuis Assen (WZA) opent binnenkort een speciale poli voor kinderen met coeliakie, oftewel glutenintolerantie. Assen is daarmee, naast Leiden, de tweede kliniek in Nederland die zich hierop richt. Dat meldt de Krant van Midden-Drenthe.

De ziekte, die ook wel coeliakie wordt genoemd, is een chronische auto-immuunziekte die bij ongeveer 1 procent van de bevolking voorkomt. Bij een glutenintolerantie wordt de dunne darm beschadigd bij het eten van bijvoorbeeld brood of pasta. Niet alle voedingsstoffen kunnen daardoor opgenomen worden, zodat patiënten vaak een tekort krijgen aan allerlei vitamines. De klachten lopen sterk uiteen van diarree, gewichtsverlies, bloedarmoede, kramp, obstipatie of migraine. Omdat de verschillen per persoon groot zijn, is individuele begeleiding bij een dieet erg belangrijk. 

Voor kinderen is het volgen van zo’n streng dieet extra lastig. Daarom opent het WZA een speciale polikliniek waar kinderen met coeliakie de juiste zorg kunnen krijgen. De verwachting is dat de kliniek van groot belang zal zijn in het noorden van het land. Dat zegt kinderarts voor maag-, darm- en leverziekten dr. Gieneke Gonera. Volgens haar zullen de wachttijden kort zijn, zodat de kinderen zo snel mogelijk geholpen kunnen worden.

Door: Redactie Nationale Zorggids