Normal_toets

GGD Drenthe start volgende week een gezondheidsonderzoek onder inwoners van 19 jaar en ouder. Het onderzoek maakt deel uit van de ‘Gezondheidsmonitor’. Elke GGD in Nederland stuurt inwoners daarbij eens in de vier jaar een vragenlijst over hun gezondheid. Met de resultaten kunnen gemeenten en de GGD samenwerken aan een betere gezondheidssituatie. Dat meldt GGD Drenthe.

In het onderzoek wordt de deelnemers gevraagd naar hun leefstijl; of ze roken en of ze aan beweging doen. Ook moeten mensen aangeven of ze kampen met lichamelijke of psychische problemen en hoe hun woonsituatie is. In Drenthe krijgen 16.000 inwoners de vragenlijst volgende week opgestuurd. Dit gebeurt steekproefsgewijs. Niet iedereen kan dus deelnemen aan de Gezondheidsmonitor.

Volgend jaar worden de uitkomsten besproken met de verschillende gemeenten. Zo kan er per gemeente bekeken worden welke activiteiten er opgezet kunnen worden om de gezondheidssituatie te verbeteren. Hoe meer mensen de vragenlijst invullen, hoe vollediger de resultaten kunnen worden weergegeven.

Daarnaast werken de gemeenten samen met het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Zo kan er bovendien een landelijk beeld van de gezondheidssituatie worden geschetst.

Door: Redactie Nationale Zorggids