Wilhelmina Ziekenhuis Assen ontvangt keurmerk Seniorvriendelijk

Als enige ziekenhuis in Drenthe heeft het Wilhelmina Ziekenhuis Assen (WZA) dit jaar het keurmerk Seniorvriendelijk Ziekenhuis ontvangen. Dat betekent dat het WZA voldoet aan de kwaliteitseisen van de samenwerkende seniorenorganisaties om goede zorg te leveren aan de oudere patiënt. Dit meldt het Wilhelmina Ziekenhuis Assen.

Een verblijf in het ziekenhuis is nooit prettig, maar voor ouderen is het vaak extra vervelend. Zij hebben dikwijls meerdere aandoeningen tegelijkertijd en lopen meer risico op blijvend functieverlies als gevolg van de opname. Als ziekenhuizen goed zijn ingericht op de zorg voor ouderen, kunnen deze problemen vaak voorkomen worden. Het WZA heeft de afgelopen jaren erg zijn best gedaan om te voldoen aan de eisen van het keurmerk Seniorvriendelijk. Zo is er nu een geriatrisch team en is het gehele ziekenhuis ingesteld op de speciale aandacht voor 70-plussers.


“Het Keurmerk Seniorvriendelijk Ziekenhuis is de kroon op onze gezamenlijke inspanningen om uitstekende zorg te bieden aan kwetsbare oudere patiënten”, vertelt Ria van Loon, manager psychosociaal en revalidatie van het WZA. “Met het keurmerk is nu voor iedereen helder dat goede zorg voor ouderen een speerpunt van het WZA is.” Tijdens een feestelijke bijeenkomst op woensdag 11 oktober werden medewerkers door middel van een speciaal pak in de gelegenheid gesteld om de typische beperkingen van ouderen te ervaren. “Door deze ervaring kunnen jongere medewerkers zich hopelijk nóg beter inleven in onze oudere patiënt”, aldus Van Loon.

Er zijn veertien verschillende kwaliteitscriteria waar de deelnemende ziekenhuizen op worden beoordeeld. De kwaliteitseisen voor het keurmerk worden elke twee jaar verzwaard. Absolute voorwaarde is en blijft de aanwezigheid en inzet van een team geriatrie, en een goede overdracht na ontslag, goede afstemming van alle behandelingen en goede nazorg na ontslag uit het ziekenhuis.

Door: Redactie Nationale Zorggids