Iedereen gaat eigen bijdrage betalen voor thuishulp Stadskanaal

Vanaf komend jaar moeten alle hulpbehoevende inwoners van Stadskanaal een eigen bijdrage gaan betalen voor huishoudelijke hulp. Nu hoeven alleen de inwoners met een hoger inkomen hier aan bij te dragen, maar door dit besluit van de burgemeester en wethouders van de gemeente moeten ook de inwoners met een minimuminkomen een eigen bijdrage gaan betalen. Dit meldt het Dagblad van het Noorden.

Inwoners met een hoger inkomen betalen dit jaar nog vijf euro per uur eigen bijdrage voor huishoudelijke hulp in het kader van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Iedereen met een lager- of minimuminkomen is gevrijwaard van deze kosten. Vanaf volgend jaar stijgt het tarief voor iedereen die ruim boven het minimuminkomen zit naar zeven euro vijftig per uur. Alle inwoners die iets onder deze inkomens zit, moeten een eigen bijdrage van vijf euro per uur betalen. De mensen die tot slot afhankelijk zijn van een minimuminkomen of iets meer dan dat, moeten vanaf volgend jaar een eigen bijdrage van één euro vijftig per uur betalen. Wethouder Francis Boen: “Maar stel dat iemand door die eigen bijdragen in de problemen komt en ze nauwelijks op kan brengen, dan wordt voor die persoon een zogenoemde maatwerkvoorziening getroffen. Dan bepaalt het Centraal Administratie Kantoor welke bijdrage gaat gelden.”

Deze hogere eigen bijdrages zijn volgens Boen besloten omdat de gemeente betrokken burgers wil wijzen op het belang van zelfredzaamheid. “Het uitgangspunt is dat de mensen zich zoveel mogelijk zelf redden, of met behulp van hun sociaal netwerk. Als dat niet lukt, is er de huishoudelijke hulp.” De plannen worden volgende week voorgelegd aan de gemeenteraad en vervolgens zullen alle betrokken inwoners en zorgaanbieders geïnformeerd worden.

Door: Redactie Nationale Zorggids