Politiek Assen wil meer steun voor mantelzorgers

Als het aan de politiek in Assen ligt, moeten mantelzorgers meer steun krijgen van de gemeente. Dit ontbreekt nog in de wmo-nota, maar door middel van een motie wordt er gepleit voor meer ondersteuning en waardering. Dit meldt RTV Drenthe. 

Er wordt de laatste jaren steeds meer een beroep gedaan op mantelzorgers om mensen langer thuis te laten wonen. Zonder hen zou deze last op de schouders van de gemeente terechtkomen. Daarnaast blijkt uit een cliënt-ervaringsonderzoek dat zeker duizend van de minstens vijftienduizend mantelzorgers in de gemeente overbelast dreigen te raken. Tot slot is de gemeenteraad van mening dat school en vrijetijdsbesteding niet in het gedrang mogen komen door mantelzorg.

Om deze redenen moet de gemeente mantelzorgers actiever gaan wijzen op de mogelijkheden om de zorg tijdelijk over te laten nemen. Verder wil de politiek ervoor zorgen dat de mantelzorgers die nog niet in beeld zijn bij de gemeente, bekend worden door de inzet van welzijnsorganisaties, vrijwilligersverenigingen, kerken en andere kanalen. Ook moet het voor mantelzorgers makkelijker worden om via de gemeente voorzieningen te krijgen die nodig zijn voor de thuiszorg.

Wethouder Ruud Wiersema heeft toegezegd dat hij de extra aandacht en waardering voor de mantelzorgers gaat oppakken. Woordvoerder Jan Bies van Contactpunt Mantelzorg Assen laat weten blij te zijn met deze toezegging. Het is volgens hem van belang dat de mantelzorgers van nu door een gebrek aan ondersteuning straks zelf zorg nodig hebben.

Door: Redactie Nationale Zorggids