Normal_papier

In opdracht van de FNV is onderzoek gedaan naar het gemeentelijke Wmo-beleid op het gebied van de huishoudelijke hulp in Borger-Odoorn. De gemeente komt met een reactie op het rapport, omdat er enkele onjuistheden in vermeld staan. Dat meldt de gemeente Borger-Odoorn.

Volgens het rapport voert de gemeente Borger-Odoorn  de huishoudelijke hulp niet uit conform de regels van de wet. De gemeente zegt echter alleen onderzoek te hebben gedaan op basis van de gemeentelijke regels van de Wmo 2015. Op basis van een overgangsregeling, die bedoeld was om cliënten te laten wennen aan de nieuwe situatie, zijn er conclusies getrokken. Die overgangsregeling bestaat sinds april 2015 niet meer.

In het rapport wordt verder verondersteld dat een ieder naar deze algemene voorziening wordt doorgestuurd, zonder voorafgaand onderzoek. Volgens de gemeente gaat dit over de overgangsregeling die niet meer van kracht is. Bestaande cliënten zijn destijds geïnformeerd en konden met hun vragen en zorgen terecht bij de sociale teams.

Tot slot wordt er verondersteld dat de gemeente Borger-Odoorn aan ‘inkomenspolitiek’ zou doen. Maar volgens de gemeente zelf speelt het inkomen geen rol bij de beoordeling of iemand in aanmerking komt voor huishoudelijke hulp. De bijdrage in de kosten die de gemeente vraagt, mag wel. Inwoners met een laag inkomen (tot 120 procent van de geldende bijstandsnorm) kunnen een beroep doen op een gemeentelijke regeling. Op basis van deze regeling kan een vergoeding worden aangevraagd voor de (eigen) bijdrage die moet worden betaald.

De twee soorten huishoudelijke hulp die er in de gemeente worden aangeboden zijn de algemene voorziening schoonmaakondersteuning en de maatwerkvoorziening hulp bij (ontregeld) huishouden. Voor beide soorten hulp zijn er contracten afgesloten met de thuiszorgaanbieders Beter Thuis Wonen, De Nieuwe Zorg Thuis en Tangenborgh.

Door: Redactie Nationale Zorggids