Normal_muziek

Treant Zorggroep start met een bijzonder project. In woonzorgcentrum De Paasbergen in Odoorn wordt het internationale project Music & Memory uitgeprobeerd. Door dementerende bewoners naar muziek te laten luisteren, wordt de verbinding met hun omgeving groter en komen oude herinneringen naar boven. Dat meldt Treant Zorggroep.

Stichting Waar een Wil is en de Stichting Vitaal Paasbergen maken het financieel mogelijk om de bewoners van het zorgcentrum mee te laten doen aan Music & Memory. Volgens projectleider Paul Blaak is muziek voor mensen met dementie heel belangrijk. Dankzij hun favoriete nummers van eerder komen veel herinneringen naar boven. Daardoor fleuren mensen helemaal op.  Voor sommige dementerenden is muziek zelfs aanleiding om weer eens een praatje te maken. Onbetaalbare momenten, vindt Blaak. 

Elke bewoner van De Paasbergen krijgt een eigen afspeellijst. Er worden iPods en iPhones beschikbaar gesteld om de dementerenden te laten genieten van ‘hun’ liedjes. Mensen met een oude of ongebruikte iPhone of iPad kunnen die naar De Paasbergen sturen. Zo kunnen nog meer bewoners genieten van de muziek, want de reacties zijn tot nu toe allemaal enthousiast. Voor contact met het woonzorgcentrum in Odoorn kan gemaild worden naar g.p.blaak@treant.nl.

Door: Redactie Nationale Zorggids