Jeugdhulpen ondersteunen huisartsen in Assen

In Assen begint binnenkort een project waarbij zes jeugdhulpen huisartsen gaan ondersteunen bij vragen over opvoeding en problemen in gezinnen. Hiermee hoopt wethouder Harmke Vlieg om het aantal gevallen van zware zorg terug te drinken. Dit meldt het Dagblad van het Noorden.

Het is niet geheel duidelijk waarom er relatief veen kinderen en jongeren in Assen jeugdhulp krijgen. Zo’n twaalf procent van de kinderen tot achttien jaar maakt er gebruik van jeugdhulp. Landelijk is dit percentage slechts acht procent. Wat kan bijdragen aan het hoge percentage is dat Assen een zorgstad is en er in de gemeente relatief veel eenoudergezinnen wonen. Ook ligt de armoede wat hoger dan in de rest van het land. Daarnaast verwijzen artsen misschien vaker door naar organisaties zoals Accara, terwijl dit niet altijd nodig hoeft te zijn.

De zes ondersteuners gaan de huisartsen daarbij helpen. Vlieg: “Het vaststellen van problematiek is heel lastig in tien minuten. De huisarts kan de praktijkondersteuner vragen na zo’n eerste consult met een gezin of kind te praten. Zij hebben meer tijd en kunnen het probleem sneller in kaart krijgen’’. Vervolgens zorgen de jeugdhulpen dat de kinderen op de juiste plek terechtkomen. “In driekwart van de gevallen is in Assen de huisarts nog de verwijzer. Met dit systeem hopen we problemen sneller op te lossen”.

De zes jeugdhulpen zijn afkomstig van instellingen zoals Vaart Welzijn, Joneho, Promes Care en Accare. Het betreft in eerste instantie een proef die duurt tot en met december. Vlieg verwacht dat ze aanpak in de toekomst structureel wordt.

Door: Redactie Nationale Zorggids