Normal_kindermishandeling

De wachtlijst bij Veilig Thuis Drenthe, het advies- en meldpunt voor huiselijk geweld en kindermishandeling, is de afgelopen maanden flink geslonken. Momenteel staan er nog slechts tien zaken op de lijst, in plaats van ruim zeventig een half jaar geleden. Dat meldt Dagblad van het Noorden.

Dankzij de daling lijkt ook het verscherpte toezicht minder te worden. Dat werd in mei door de Inspectie voor Gezondheidszorg en Jeugdzorg ingesteld, omdat de wachtlijsten te lang zouden zijn en er nog oude meldingen in het systeem bleven staan. Veilig Thuis Drenthe moest van de inspectie binnen zes maanden voldoen aan de kwaliteitseisen.

Inmiddels is er een half jaar verstreken en er is gelukkig al veel verbeterd. Interim-manager Kim Speekhout wil echter nog niet te vroeg juichen en zegt dat het doel is om helemaal geen wachtlijst meer te hebben, om zo nog meer grip te krijgen. Gezinnen die nu langer dan drie weken op de wachtlijst staan, krijgen desondanks toch hulp. Veilig Thuis Drenthe neemt in zo’n geval altijd contact op met het gezin.

Aan het eind van 2016 moet Veilig Thuis Drenthe aan alle kwaliteitseisen voldoen om volledig van het verscherpte toezicht af te zijn. Als dat gehaald wordt, moet het advies- en meldpunt zich vervolgens gaan richten op samenwerking met gemeenten en ketenpartners om de kwaliteit te verbeteren. Speekhout is hoopvol, maar “we zijn er nog niet”, concludeert ze.

Door: Redactie Nationale Zorggids