Normal_douchen_water_douchekop

Een verpleegkundige van GGZ-instelling Lentis in Stadskanaal loopt het risico ontslagen te worden na een grensoverschrijdend incident. De verpleegkundige liet twee psychiatrische patiënten samen douchen en legde dat vast door er een geluidsopname van te maken. Dat meldt Dagblad van het Noorden.

De twee patiënten hadden samen al enige tijd een relatie. De verpleegkundige liet de personen samen douchen, maar schoot hen te hulp, omdat zijn door een handicap niet in staat zouden zijn om volledig zelfstandig te douchen. Zij nam vervolgens het geluid op om haar collega’s verslag te kunnen doen. Sommige collega’s waren hier niet van gediend en meldden het incident bij de leiding. Een interne commissie deed daarna onderzoek, waarna de vrouw op non-actief is gezet.

De advocaat van Lentis is van mening dat dit incident niet goed is voor het vertrouwen van Lentis. De regels zijn overtreden en ook de patiënten lijken schade te ondervinden van het voorval. Een van hen voelt zich te kijk gezet en durft zelfs niet meer te douchen.

Volgens de verpleegkundige zelf is het voorval compleet uit zijn verband gerukt. Ze zegt stomverbaasd te zijn dat er zo’n zware straf boven haar hoofd hangt en snapt niet waarom ze niet eerst een waarschuwing kreeg. Bovendien is er met de collega’s nooit gesproken over protocollen wat betreft grensoverschrijdend gedrag. Dat laatste is volgens de advocaat van Lentis geen excuus. Het incident is dusdanig ernstig dat alleen een direct ontslag zonder afkoopsom daarom op zijn plaats  zou zijn.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids